Rola

Waterscouting Het Zuiderkruis

De Rola is in 1985 in ons bezit gekomen. Het schip was aangekocht ter vervanging van het oude wachtschip (Het Noorderlicht) Tot die tijd was het schip in gebruik voor het vervoer van lading zoals grind, graan, zand etc.

De toenmalige Groningse schipper heeft het schip persoonlijk naar Oosterhout gebracht waar het officieel werd overhandigd aan de Het Zuiderkruis.

Aangezien het schip nog in originele staat verkeerde was het niet direct geschikt als ons clubhuis. Zo is er een opbouw op gemaakt en een stalen dek op het ruim gelast. Het ruim werd ingericht als speelruimte. Na meer dan een jaar was het schip geschikt als wachtschip.

In de loop der jaren is er steeds meer verbeterd aan het schip. Er kan elektrisch worden gekookt. Er zijn 3 toiletten en 2 douches aan boord. De warmwater voorziening is met behulp van een boiler. Het ruim is ingedeeld in een materiaalhok, een keuken en één grote spelruimte. Aan dek staat een hijsgerei met een WLL van 999kg.

Naam: Rola

Type: Friese maatkast

Bouwjaar: 1911

Werf van aanbouw: Van Duijvendijkte Oudekerk aan de IJssel

Teboekstelling: 1928

Lengte: 38 meter

Breedte: 6,31 meter

Type: Gr. maatkast

Moter: 6 cylinder Mercedes type OM 355, 185 PK, diesel.

Generatorset: Kubota

Hulpmotor: Lister